Backstein.com verwendet Cookies. Mit der Nutzung dieser Website sind Sie mit der Speicherung von Cookies einverstanden und akzeptieren unsere Datenschutzerklärung. Ok

Backstein.com
Bietet Bauherren, Architekten und Investoren das passende Fundament.

Siegerprojekte 2011

Wohnungsbauprojekt „Lakerlopen“, Eindhoven (NL)

JURYSTATEMENT: Das Siedlungsprojekt „Lakerlopen“ besticht durch eine klassische Backstein-Lösung, bei der mit einfachsten Mitteln eine hohe städtebauliche sowie wohnliche Qualität geschaffen wird. Die Wohnungen lehnen sich an den Stil der 20er/30er-Jahre an und fügen sich so sympathisch und bescheiden in die Bestandsbebauung der sanierungsbedürftigen Gartenstadt am Rande Eindhovens ein. Schlichte Formgebung und klare Detailausarbeitung formulieren eine deutliche politische Aussage zum Wohnungsbau des 21. Jahrhunderts, deren Relevanz gerade in Zeiten des vermehrten Bedarfs an städtebaulicher Erneuerung und Sanierung stets hoch ist. Die Architektur will nicht mehr können. Die klare Strukturierung der Anlagen erzeugt mit sympathischer Bescheidenheit eine neue Vielfalt an diversen Vor- und Innenhöfen. Die Qualität dieser neuen Freiflächen, welche sich harmonisch in die mit verschieden Volumina gestalteten Baukörper eingliedern, wird vor allem im Vergleich zu den historischen angrenzenden Bestandsbebauungen der Siedlung deutlich.

Zwei neue Häuser betonen den Eingang zum Parkplatz.
</br> Foto © Stefan Müller

Zwei neue Häuser betonen den Eingang zum Parkplatz.
Foto © Stefan Müller

 

2. Platz Gesamtsieger
Sieger Kategorie: „Wohnungsbau, Geschosswohnungsbau“

Projekt: Lakerlopen, Eindhoven (NL)
Baujahr: 2010
Architekt: biq stadsontwerp bv, Rotterdam (NL)

Lakerlopen is a former garden village, conceived to accommodate workers in the Philips factories in Eindhoven. Houses were small and were in poor state of maintenance. Urban renewal was needed.

The Lakerlopen project was made in a dialogue with the local residents. It was characterised as a „network of streets“ in which public space was regarded as a part of dwelling. The historic blocks of Lakerlopen were combined, resulting in ample parking space on the interior courts. This approach was refined in the architectural design. The structure of closed perimeter blocks was developed further with row houses which turn corners via small extensions to the house and garden walls. The nature of public spaces has been differentiated. Each space (court, square, boulevard, alley, street) has its own type of outdoor space in front of the house. These can be planters, small hard surfaced yards with low cross walls or gardens with garden walls.

The standard row house is straightforward and efficient, as has always been the case in the garden city of Lakerlopen: it was the architecture of the countryside that entered the city. In this sense the imagery owes much to architects like Tessenow, Oud, May and Dudok. The image is the result of a door with a window next to it and a strip window with gutter over it. The roof surface has not been perforated by chimneys or Velux windows. The bright orange bricks of the facade masonry is laid with but-jointed perpends and recessed black mortar beds. All colours have been kept in shades of orange. The strip window, gutters and downpipes are made of bronze anodized aluminium. These elements respond to the decorations which concentrate in Lakerlopen around the freezes of the buildings.

The row house has been repeated as much as possible. It has been tried to signify those spots in the scheme where additional costs had to be made with urban significance. The apartments at the corner of Kempensebaan and Van Ostadestraat for instance mark the so-called „axis“ through the area and provide for a court-like enclosure of the urban space.

biq stadsontwerp, Rotterdam