Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Juliusz Sokołowski

author: Juliusz Sokołowski

Projekt: author: Michał Jędrzejowski

author: Michał Jędrzejowski

Projekt: author: Michał Jędrzejowski

author: Michał Jędrzejowski

Projekt: author: jojko+nawrocki architekci

author: jojko+nawrocki architekci

Projekt: author: jojko+nawrocki architekci

author: jojko+nawrocki architekci

Projekt: author: jojko+nawrocki architekci

author: jojko+nawrocki architekci

Projekt:

Houses in Rybnik

Bartek Nawrocki

Houses in Rybnik are the attempt to respond the question — what the contemporary house means nowadays? An effort focused on searching formal originality is an absolute nonsense therefore, the project of the houses is based on certain data concerning sun orientation, access to the road, vicinity of the forest, as well as view from the road slope. Piling up of floors in the southern part of the houses allows opening more rooms towards the forest. The roofs are covered by greenery so that they blend in with the surrounding landscape.

The collaboration with architects started from an examination of plot's division into smaller parcels while the original area was simply too big for only one house. Finally the plot was divided into three smaller ones. The commission was for a design of two single family houses as a response to the needs and available budgets of two different clients. The only and common condition given by the clients was to create a piece of modern architecture. Houses in Rybnik are the attempt to respond the question — what the contemporary house means nowadays? An effort focused on searching formal originality seemed as an absolute nonsense, therefore the project of the houses was based on certain unchanging data concerning sun orientation, access to the road, vicinity of the forest as well as view from the road slope. Piling up of floors in the southern part of the houses allowed opening more rooms towards the forest and south-west direction with sunlight. The roofs are covered by greenery in order to blend in the houses with the surrounding landscape. The program in both houses is traditionally divided into two levels where the ground floors together with surrounding gardens create the living space and the first floors are considered as private areas. The possibility of operating simultaneously on three different plots allowed to create a small urban ensemble where the building forms and their location are focused on creating a better living space for the neighbours. The complex is coherent, while at the same time preserving the individuality of each house. The forms, grass roofs, proportions and arrangement of windows are similar. The scale, building's layout and materials used on the façades vary. Up to the present time only two houses were constructed and the third – the most distant from the forest – which in fact was not commissioned but nevertheless preliminarily designed, is still waiting for its investor. authors: jojko+nawrocki architekci (www.jna.com.pl)

Poste Deinen Kommentar zu diesem Projekt!

Teilen Deine Gedanken zu diesem Projekt und hinterlasse ein persönliches Feedback. Fülle dazu einfach die nachfolgenden Felder aus und bestätige Dein Posting durch Klick auf den Link in der Bestätigungs-Mail.

Ich möcht den Backstein-Newsletter abonnieren.

Hiermit stimme ich den Nutzungsbedingungen zu.*

*Pflichtfelder