Projekt:

Visualization of public spaces © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Visualization of public spaces at night © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Interior of House © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Laundry and small office © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Communal Building © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Axonometric of House © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Elevation and Sections © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Site Plan © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Complete Overview of Project © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Site Plan © Space oddity Studio_SOS

Projekt:

Elevation and Sections © Space oddity Studio_SOS

Primordial

Space Oddity Studio

”Primordial” is a proposal for the creation of a small community that provides temporary, yet comfortable homes for the homeless youth of Athens. Brick is extensively used to signify and annotate the feeling of safety, protection and warmth that youngsters need in the early parts of their lives.

”Primordial” is a proposal for the creation of a small community that provides temporary, yet comfortable homes for the homeless youth of Athens. Brick is extensively used to signify and annotate the feeling of safety, protection and warmth that youngsters need in the early parts of their lives. The individual units are arranged on the site in a way so as to create a whole where the parts although identical and connected in terms of structure achieve differentiation, individuality and an effortless liveliness that provokes a sense of belonging. The adjoining units, some placed on small hills breaking the monotony of the flat landscape, create small neighborhoods with paved courtyards where inhabitants can gather. The paths connecting the houses as well as the benches and surrounding walls are all make out of brick. the use of brick is also connected with the nature of natural light in the specific part of Greece, where its sunny most of the year.

During sunrise and sunset the specific hue of the brick we have chosen almost glows in the brightness of the direct sunlight creating an otherworldly magical landscape. The primordial nature of this project derives from the fundamental need to find shelter and be part of a community. The shape of the units and materials qualities of the landscape is the shape children draw when wanting to depict home; it is archetypal, it is basically the symbol of home and therefore resonates in our memory. It gives comfort through its familiarity and stands for our need to have a safe, warm place to return to and a close knit community of friends to offer support. Materials like red brick underline this statement while creating an ambient, homey atmosphere bathed in diffused light.

Although “Primordial” gravitates around a solid inner center, an inward movement to build a safe place, the fine eye can notice the use of red brick and the low wall annotating the openness towards the surrounding neighborhood and the heritage of the area.

Poste Deinen Kommentar zu diesem Projekt!

Teilen Deine Gedanken zu diesem Projekt und hinterlasse ein persönliches Feedback. Fülle dazu einfach die nachfolgenden Felder aus und bestätige Dein Posting durch Klick auf den Link in der Bestätigungs-Mail.

Ich möcht den Backstein-Newsletter abonnieren.

Hiermit stimme ich den Nutzungsbedingungen zu.*

*Pflichtfelder